Om Brödlabbet
Brödlabbet drivs av mig, Caroline Lindö, som är hantverksbagare och medicinsk forskare. För mig går hantverk och forskning hand i hand, ju mer kunskap jag har om bakningens mikroorganismer och processer, desto duktigare bagare kan jag bli. Därför har jag specialiserat mig på surdegens vetenskap och hur den går att tillämpa i praktiken för att baka bättre bröd.
Jag är utbildad forskare med en doktorsexamen i medicinsk mikrobiologi. Efter några år som forskare och projektledare på ett stort läkemedelsföretag startade jag Brödlabbets ekologiska surdegsbageri i Stora Råby utanför Lund. Där bakade vi ekologiska hantverksbröd och undervisade om bröd och bakning. Efter sju år med bageriet valde jag att sälja verksamheten för att flytta till en ekologisk gård och syssla med spannmålsodling, kultursorter och självhushållning. Även om jag nu har lämnat gården odlar, maler mjöl, bakar, ystar, mustar, brygger, mjölksyrar och konserverar jag av hjärtans lust.
Idag är Brödlabbet ett utbildnings- och upplevelseföretag med sin bas på den vackra och trivsamma gården Vallkärratorn 472 strax norr om Lund. Hit är alla välkomna som vill uppleva och lära sig mer om bröd och bakning. Jag har lång erfarenhet av att undervisa om spannmål, bröd och bakning, bland annat från gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad, Folkuniversitetet Kristianstads YH-utbildning för mathantverkare, Eldrimners bagarutbildningar och ett stort antal kurser för hemmabagare och proffs i egen regi. Jag har också uppdrag som juryordförande i SM i mathantverk och är medlem i tävlingsråd samt diplomerad rådgivare hos Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Kulturspannmålens smak och bakningsegenskaper har jag studerat i olika forskningsprojekt tillsammans med universitet och högskolor.